اختلالات خواب

حرکات غیرارادی در خواب

حرکات غیرارادی در خواب

به رفتارها و عملکردهای فیزیکی یا گفتاری ناخوشایند و غیرمطلوبی که درهنگام خواب رخ می دهند پاراسومنیا گفته می شود.  پاراسومنیا  می توانداولیه باشد که ناشی از اختلالات مربوط به مراحل خواب  ونقص عملکرد سیستم های تنظیم کننده ی خواب و بیداری باشد یا ثانویه  در اثراختلالات سیستم ها و ارگان های دیگر بدن در خواب بروز پیدا می کند.

 

  کابوس شبانه (Nightmare)

کابوس به دیدن رویا های ترسناک  توسط بیمار اطلاق می شود ، به نحوی که اغلب اوقات این رویاها باعث بیدار شدن بیمار از خواب می شوند. در این حالت فرد قادر به توصیف جزئیات رویای ترسناکی که درخواب دیده است، می باشد. فرد پس از تجربه یک کابوس شبانه به سختی دوباره به خواب خواهد رفت. این اختلال می تواند در اثرعواملی همچون اضطراب، از دست دادن یک فرد نزدیک و یا اثرات منفی بعضی از داروها ایجاد شود.  به نظر می رسد این که بیمار از خواب بیدار شود یا نه ، به شدت بار عاطفی موضوع کابوس یا خواب بد بستگی داشته باشد.

 

ترس در خواب  (Sleep Terrors)

 اپیزود وحشت در خواب معمولاً  در 90 دقیقه ی ابتدایی خواب و با یک فریاد بلند حین خواب آغاز می شود که بدنبال آن نشستن در بستر ، ترس فراوان در بیمار ، تعریق ، فلاشینگ ،افزایش ضربان قلب و تعداد تنفس و فعالیت های بارز حرکتی نظیر ضربه زدن به دیوار یا دویدن در اتاق خواب و دویدن به خارج از خانه در بیمار رخ می دهد.شدت این فعالیت ها ممکن است به حدی زیاد باشد که منجر به آسیب به بیمار یا وسایل منزل شود. این فرد ممکن است بیدار به نظر برسد ولی درحقیقت گیج و منگ بوده و قادر به برقراری ارتباط با دنیای بیرون نیست، هنگامی که صبح روز بعد فرد از خواب بیدار می شود معمولا وقایع شب گذشته را به خاطر نمی آورد.

 

راه رفتن در خواب  (Sleep walking)

حداکثر شیوع راه رفتن در خواب در حوالی سن11تا 12 سالگی است و شیوع در این سن تا 17% هم می رسد. در بزرگسالی شیوع به مراتب کمتر بوده و حدود 4% است. دراین اختلال ممکن است به نظر برسد فردی که درحال راه رفتن است بیدار می باشد ولی درحقیقت او خواب است. افراد مبتلا به این اختلال ممکن است رفتارهای اتوماتیک پیچیده ای از جمله قدم زدن به آهستگی، حمل اشیا به بیرون رفتن ازاتاق و یا هرفعالیت دیگری با پیچیدگی ها و مدت های زمانی متغیر انجام دهد . ‌معمولا چشمان این افراد درهنگام انجام دادن این اعمال باز می باشد . فرد ممکن است پس از بیدارشدن گیج بوده و نسبت به محیط اطراف آگاهی نداشته باشد ولی اگر فرد را بیدار نکنید، خطر آن بیشتر است زیرا فرد نسبت به محیط اطرافش هیچ گونه آگاهی و ذهنیتی نداشته و ممکن است به زمین بخورد، ازجایی پرت شود و یا هرحادثه دیگری برای او پیش آید.  

 

دندان قروچه (Bruxism)

دندان قروچه عبارت است از به هم ساییده شدن دندان ها در حین خواب ، که معمولا همراه با Arousal است.این عارضه سبب ساییدگی دندان ها ، اختلال فک و سردرد می شود. ممکن است بین اپیزودهای دندان قروچه چندین روز یا چندین هفته فاصله باشد ، البته در موارد متوسط تا شدید بیماری اپیزودهای دندان قروچه هر هفته لااقل یک بار رخ می دهند.مهمترین علامت دندان قروچه عبارت است از صدای سایش دندان ها که اعضای خانواده بیمار بشنوند.البته علائم ساییدگی دندان در معاینه علامت مهمی است ولی اهمیت آن به اندازه شنیده شدن صدای سایش دندان ها نیست.   تشخیص دندان قروچه بر اساس انقباضات ریتمیک عضلات دخیل در جویدن همراه با صدای سایش دندان ها در طول شب در پلی سونوگرافی است. دندان قروچه ممکنت است ثانویه به برخی بیماری ها یا مصرف داروها باشد.